Заслужава си да помогнем на тази изстрадала жена!

Анета Попова е на 62 год., която живее сама в кв. Левски Г в София.
Има диагноза множествена склероза и дълбока депресия.
Тя е жена с голямо достойнство и усещане за чест и доблест. Но живее много затворено и се притеснява да разказва истроията си, за да не й се подиграват и да не я коментират. Въпреки това решихме да направим кампания за нея, просто защото е с едно наистина брутално минало, а настоящето за съжаление е не по-малко трудно... Моля ви прочетете нейната история по-долу:

   55%
Дарени общо до тук: 2350 лв.

(тази сума е събрана за последните 17 месеца)

Получател на даренията: Анета Попова

Kaтегории: Болни Други

Общ брой на лицата в семейството: 1

Среден месечен доход на човек от семейството: 374 лв.

Стойност на материалните активи: под 2000 лв.


Документи: няма приложени документи към кампанията

Повече за кампанията

Още като девойка забременява и ражда син Александър. Въпреки настояването на майка й да го даде в Дом за изоставени деца, тя не се съгласява. Учи във вечерна гимназия в Кюстендил и същевременно си гледа детето.

На 18 год. идва в София, заедно със сина си. Започва работа като апаратчик в Коксо-химическия завод. По-късно минава към лабораторията на завода, където се взимат проби. Средата, в която работи е силно токсична.
Там среща бъдещия си съпруг Петко, с който са колеги и след 4-5 год. сключват брак. За Анета е било важно да не бърза с по-сериозно обвързване, а да се ориентира дали мъжът й ще приеме детето. Впоследствие двамата имат дъщеря Елена.

Една година след раждането на второто си дете (било е още кърмаче на 10 м.) се случва драматичен инцидент в семейството. Един ден през 1984 год. Анета изпраща сина си на училище, той е в 4-ти клас на 11 години, но „Дойдоха деца и ми казаха, че синът ми са го блъснали от прозореца. Той е починал на място, но аз чак вечерта разбрах. Търсих го в Пирогов и оттам ми казаха, че е починал.”

Оттогава светът за младата майка се срива. Тя е само на 26 години. След преживяването на този силен стрес изпада в депресия и се появават и първите симптоми на множествената склероза – двойно виждане: „Мислех, че е от сълзите дето съм плакала, а то се оказа симптом на МС”. Впоследствие се появява и залитане, загуба на равновесие. Започват редовни посещения и престои по болници: „Много често съм лекувана на 4-ти километър, ходих по психиатри, които ми даваха успокоителни лекарства”. Правени й са 4 пункции на гръбначния стълб. Затваря са в къщи и започва да чете за последиците от МС. Това я травмира допълнително, защото и в болницата вижда хора, пострадали от това заболяване.

Въпреки това, като й е свършило майчинството се е върнала на работа, но не се е чувствала добре. Лекарите също са й забранили да работи с химикали. От 1987 г. има ТЕЛК за МС и много съпътстващи заболявания – ерозия на стомаха, чревни полипи, възпалена жлъчка и ч.дроб – увеличен, омазнен. Същата година е пенсионирана по болест на 29 годишна възраст.

През 2000 год. губи равновесие и сяда на инвалидна количка „И крачка не можех да направя”. Възстановява си движението, благодарение на мъжа си и дъщеря си. Няколко години по-късно обаче мъжът й я напуска. Нямат официален развод. „Нямам пари да се разведа”. Оттук нататък Петко не помага на жена си, „дори и с една стотинка”. Година преди това и 18 годишната й дъщеря остава да живее в Приморско, защото се е свързала с момче, от което впоследствие ражда дете. По-късно се разделя с бащата на детето си.

Известно време Елена, подкрепя финансово майка си. През 2011 год. обаче Елена принуждава майка си да прехвърли апартамента, в който живее в София, на трето лице. Анета се доверява на дъщеря си и в стремежа си да й помогне, съдейства за прехвърлянето на апартамента: „Аз бях наивна и доверчива”.

Подвели са я и са прехвърлили апартамента. Жилището е било обща собственост на Анета и мъжа й, дадено от работата им. Засега Анета все още живее в старото си жилище, но не е сигурна, кога могат да я изгонят. Има силно чувство за достойнство. Споделя „Може да съм бедна, да гладувам като куче, но не искам другите да знаят и да ме коментират.”

Също така, когато е починал синът й Александър, Анета е получила кръвнина от Отдел „Просвета” на М-во на образованието в размер на 10 300 лв. Не е искала парите и затова ги е дала на децата на сестра си, която тогава е строила къща.

Анета много тежко приема съдбата си. Мислела е да се самоубие. Сега, когато споделя, също се разплака.
Същевременно тя се е грижила и за тежко болната си майка осем години. Възрастната жена е имала деменция и три инсулта.
Преди 4 години е починала.

Анета буквално мизерства, почти не се храни – и защото няма апетит, и защото няма финансова възможност. Каза, че през ден хапва по ½ кофичка мляко и пие чай. Освен с редица физическите неразположения и болки, тя е и със силно разклатена психика – страда от безсъние, хронична умора и е силно недоверчива. Живее изключително затворено: „А и сега в тази епидемия само телевизора ми е утеха”. Няма сили да излиза навън и да се разходи или да пазарува. Много е обезверена по отношение на хората, защото смята, че всички я предават.

Месечни доходи на Анета: ТЕЛК за МС – около 270 лв. + интеграция 104 лв. (трудовият й стаж е 10 г. и 3 м., първа категория, защото е работила с отрови. Пенсионирала се е много млада – 29 годишна). Общ месечен доход: 374 лв.

Основни месечни разходи за: Заем от Изи кредит (заем за парното за миналата година) – 135 лв. Заем от ДСК (теглила е 1000 лв. за да връща на хора заеми) – 30 лв. (до 2022 год.) За храна – около 50-60 лв. За ток – около 50-60 лв. Парно – средно 150 лв. (не го плаща, платила е само за един месец тази година) Лекарства – 150 лв., но тя не ги купува. Самолекува се с по-евтини лекарства за 30-40 лв. Общо разходи: около 415 + 60 лв. 475 лв.

Разликата си покрива със заеми от хора и сега списъка й е голям, но винаги ги връща.

В тази ситуация на недоимък, всяка подкрепа, би възвърнала вярата на Анета в добрата природа на хората да се подкрепят и вълнуват от съдбата на ближния си.

В заключение искам да кажа, че работим с много семейства в много тежки ситуации. Но тази жена успя да насълзи очите дори на хора като нас, привикнали на тази тежка страна на живота. Вярвам, че историята и няма да остави безразлична и вас добри хора и ще протегнете ръка да и помогнем заедно. Благодарим ви!


сподели във facebook

Уважаеми дарители, искам да ви насърча с това, че Анета с радост споделя, че връзката и с екипа на ФСЖ и Двете лепти, е дошла промяна и успокоение в живота и.

Чувства, че отново се завръща към живота, отваря се към близки и приятели, започва да проявява доверие и желание за споделяне.

Благодарение на финансовата подкрепа, тя купува редовно храна и лекарства.

Особено се радва за дарения и компютър. Това и помогна да приеме предизвикателството да се научи да борави с компютър и интернет, чрез което в живота и се отвори нов прозорец към света.

Благодарим ви!

@allБлагодарствено писмо
от
Анета Попова

Нямам думи да изкажа благодарността си на всички хора, които са решили да ми помогнат. Много се радвам. Вече издължих повечето си дългове. Остават ми още малко, най-вече за парното. Позволявам си да се храня и по-редовно. Чувствам се по-спокойна.


Благодаря от сърце!

Анета
@allБлагодарствено писмо от Анета Попова:

"Просто нямам думи!
Благодаря, че такива хора съществуват!!!
С уважение,
Анета"Самарянин: Фондация "Светлина за живот"

Средствата отиват при: самарянина

Локация: София

Крайна дата: Ежемесечна кампания

Възможност за непарична подкрепа: Храна и всичко необходимо за един по-нормален живот

Дарени за септември 100 лв. от 250.00 лв.

Дарени общо до тук: 2350 лв. (тази сума е събрана за последните 17 месеца)

Ежемесечна цел: 250.00 лв.

НАПРАВETE ДАРЕНИЕ
Последни дарители:
Анонимен 100.00 лв. преди 2 дни
Анонимен 30.00 лв. преди 1 месец
Анонимен 70.00 лв. преди 1 месец
Анонимен 30.00 лв. преди 2 месеца
Анонимен 30.00 лв. преди 3 месеца
Анонимен 40.00 лв. преди 4 месеца
Zhivko Tropchev 30.00 лв. преди 5 месеца
Анонимен 60.00 лв. преди 5 месеца
Анонимен 70.00 лв. преди 6 месеца
Анонимен 30.00 лв. преди 6 месеца
Zhivko Tropchev 40.00 лв. преди 6 месеца
Анонимен 60.00 лв. преди 7 месеца
Александър Василев 50.00 лв. преди 7 месеца
Zhivko Tropchev 30.00 лв. преди 7 месеца
Zhivko Tropchev 30.00 лв. преди 9 месеца
Дани Иванова 120.00 лв. преди 9 месеца
Анонимен 200.00 лв. преди 9 месеца
Zhivko Tropchev 30.00 лв. преди 9 месеца
Александър Василев 40.00 лв. преди 10 месеца
Zhivko Tropchev 20.00 лв. преди 10 месеца
Zhivko Tropchev 30.00 лв. преди 11 месеца
Zhivko Tropchev 30.00 лв. преди 1 година
Анонимен 100.00 лв. преди 1 година
Църква Вдъхновение 200.00 лв. преди 1 година
Анонимен 100.00 лв. преди 1 година
Анонимен 50.00 лв. преди 1 година
Анонимен 30.00 лв. преди 1 година
Виолета 50.00 лв. преди 1 година
Поли Христова 150.00 лв. преди 1 година
Анонимен 100.00 лв. преди 1 година
Zhivko Tropchev 40.00 лв. преди 1 година
Анна Кабакова 50.00 лв. преди 1 година
Анонимен 30.00 лв. преди 1 година
с-во Александрови 50.00 лв. преди 1 година
с-во Mcilvenna 40.00 лв. преди 1 година
Димитър Ангелов 40.00 лв. преди 1 година
Анонимен 50.00 лв. преди 1 година
Анонимен 100.00 лв. преди 1 година

Tази кампания има нужда от теб.

Дари своите две лепти сега!

НАПРАВИ ДАРЕНИЕ